Compania americană Hewlett-Packard (HP) intenționează să renunțe pe plan global la 25.000 – 30.000 de angajați,după ce compania va fi împărţită în noiembrie, în două entităţi, informează Agerpres, citând BBC.
HP ca fi devizată, în ideea de a separa operațiunile cu probleme din domeniul calculatoarelor și imprimantelor personale de activitățile în creștere din domeniul serviciilor și echipamentelor hardware pentru companii. Acționarii HP vor deține o participație în ambele companii printr-o tranzacție care să fie scutită de taxe pentru acționari. Împărțirea va conduce însă la o restructurare masivă a uneia din cele mai mari companii din sectorul IT, care în prezent are peste 300.000 de angajați și venituri de 112 miliarde de dolari.
Divizia dedicată serviciilor pentru companii va fi botezată Hewlett-Packard Enterprise (HPE) și va fi condusă de Meg Whitman, actualul director general al grupului Hewlett-Packard. Cealaltă divizie, HP Inc, va regrupa operațiunile HP din domeniul calculatoarelor și imprimantelor personale și va fi condusă de Dion Weisler în timp ce Meg Whitman va fi președintele Consiliului de Administrație. Fiecare din cele două ramuri de activitate sunt responsabile în prezent pentru aproximativ jumătate din veniturile și profiturile grupului.
Concedierile vor fi efectuate la Hewlett Packard Enterprise pentru a reduce costurile anuale cu 2,7 miliarde de dolari.
Marți, la Bursa de la New York, acțiunile HP au scăzut cu 1,4%, la 26,73 dolari.
În trecut, HP era cel mai mare producător mondial de calculatoare personale dar a fost afectat de tranziția de la PC-uri la smartphone-uri și tablete, în condițiile în care HP nu produce niciunul din aceste dispozitive mobile. (I.N.)