I Like Foto Video

Între pixeli, tehnică și …nimic!

Între pixeli, tehnică și …nimic!

* Am fost oarecum certat că aș fi evitat să aduc în prezentările mele și alte aparate full frame precum ar fi cele de la Sony! Mă voi documenta cu totate informațiile ce se impun și voi scrie și despre aparatele Sony. Care și ele au – ca mai toate aparatele foto – atât avantaje dar și dezavantaje! Se pare că pentru mulți dintre cei pe care îi știu eu … balanța a înclinat spre Canon/Nikon! Asta nu înseamnă că aparatele Sony nu pot să fie bijuterii pentru oamenii care doresc performanță, bagaj redus, rezistență – robustețe dar sunt și bile negre!

foto_articol_andrei_21_iulie_15* Din păcate pentru mine nu am decât o singură cunoștință – celebru și aprig cu toți cei care au nasul prin stratosfera inaccesibilă, nouă muritorilor de rând, a Artei – dar și aceasta este doar virtuală! Este, de fapt era… atât de spurcat la gură încât, sătul de toate s-a retras în văgăuna sa și de unde mai apare cu minunatele sale realizări, cam la 2-3 luni! Nu-i dau numele deoarece vreau să-l las cu liniștea și izolarea sa!

* În lumea mea sunt doar DOUĂ feluri de aparate foto! Ca și fotografii! La aparate foto spun că există Bune sau Pocnitori! Iar la fotografi…Pozari și Fotografi! Totul se reduce la rezultate și de unde vin banii pentru această pasiune! Poți să fii fotograf bun și să ai handicapul sever al limitărilor tehnice dar asta va fi trecut cu vederea prin ceea ce gândești/realizezi cu aceste Scule! Nu pixul, stiloul, computerul scriu romane sau literatura de calitate! Cel aflat în spatele lor! Tot așa cred că este și în fotografie! Deși aici este cumva mai complicat dată fiind condiția tehnică în sine a metodei prin care unii aleg să se exprime! Să faci capodopere dar să nu intri în ”sistem”, să nu știi ”să te vinzi”… Sau, dimpotrivă, aberațiile tale ”stilistice și cromatice, ancadratura și viziunea abstract absconsă….” bla – bla să fie sponsorizată, la greu, de cine știe ce țuțări sau companii cu interese ascunse și nebănuite, de nespus/știut marelui ”public”!

* Mai avem și pozarii de concediu, de bâlci iar categoriile sunt extinse!

* A crede că un aparat ”deștept” te va face un Stieglitz, Adams și lista este lungă: BERENICE ABBOTT, ANDERSON, EUGENE ATGET, RICHARD AVEDON, HERBERT BAYER, EDOUARD BOUBAT, MARGARET BOURKE-WHITE, BRADY, BILL BRANDT, BRASSAI, RENE BURRI, HENRI CARTIER-BRESSON, ROBERT CAPA, IMOGEN CUNNINGHAM, EDWARD CURTIS, LOUIS DAGUERRE, ROBERT DOISNEAU, DRYSDALE, ELLIOT ERWITT, WALKER EVANS, ANDREAS FEININGER, ROBERT FRANK, GOLDIN, WILLIAM GOTTLIEB, ERNST HAAS, PHILLIPPE HALSMAN, J.A.HAMPTON, HANSON, HARTMANN, LEWIS HINE, DAVID HOCKNEY, JOSEPH HOLMES, HUTTON, ROBERT GLEN KETCHUM, DOROTHEA LANGE, JAQUES HENRI LATIQUE, JOANNE LEONARD, PHIL GRAY, JOHN HEARTFIELD, ANDRE KERTESZ, LIGHT, LOVE, LOUIS LUMIERE, DANNY LYON, ROBERT MAPPLETHORPE, MARK, LASZLO MOHOLY-NAGY, RALPH MEATYARD, MICHALS, WAYNE MILLER, MODEL, MORATH, ARNOLD NEWMAN, HELMUT NEWTON, JOSEPH NICÉPHORE NIÉPCE, ORKIN, PORTER, NORMAN PARKINSON, ALBERT RENGER-PATZSCH, MAN RAY, GUY RICHIE, AUGUST SANDER, HENRI SILBERMAN, AARON SISKIND, SKOGLUND, EUGENE SMITH, STERN, EDWARD STEICHEN, ALFRED STIEGLITZ, JOSEF SUDEK, TALBOT, JERRY UELSMANN, JAMES VAN DER ZEE, WEBER, WEEGEE, EDWARD WESTON, MINOR WHITE, WILLIAM WEGMAM, WILLIAMS, DAVID WOJNAROWICZ … înseamnă să îți irosești timpul – și banii – degeaba.

foto_andrei1_21_iulie_15* Marea țigăneală

Recent m-am înscris într-un grup de pe o rețea de socializare. Chipurile, aceasta ar fi trebuit să fie dedicat – scopul declarat al existenței sale – entuziaștilor, începătorilor dar și profesioniștilor care fac parte din lumea fotografilor.

Gestul meu de a mă înscrie în respectivul Grup a fost mai mult rezultatul unor presiuni și îndemnuri făcute de de cineva care înseamnă pentru mine o mare speranță din acest domeniu numit FOTOGRAFIA! Sper și cred că va confirma așteptările!

Pentru a fi cât mai clar trebuie să spun că am stat departe de toate cercurile artistice – eltiste – măiastre – unice – ideale – perfecte sau cum or mai fi acestea.

Mă gândeam – anterior deciziei de a mă înscrie – că autoizolarea mea nu este deloc folositoare și credeam că, prin înscrierea mea în acel Grup (de fapt au fost mai multe dar asta nu are importanță) mă voi pune la curent cu cine știe ce mari noutăți tehnico-artistice din România și numai în tot ce presupune domeniul acesta extrem de vast denumit Foto. Speram să văd ceva folositor și chiar începusem să cred că autoizolarea mea nu ar fi fost prea bine motivată și bazată pe chestiuni reale.

Dar ce am văzut m-a îngrozit! Și mi-a confirmat – o spun cu tristețe și mare dezamăgire – că decizia mea de autoizolare nu a fost greșită iar interesul meu direcționat total spre anumite site-uri sau bloguri străine de România nu a fost ceva greșit!

Cine ejti tu beeeey?

* Ce aveam să constat la noi? Înjurături crunte! De la primele 2-3 postări!, jigniri, sudălmi și nervi de parcă aveau ceva de împărțit! Între oameni care nu se cunosc defel! Dar cred că așa zisa distanță precum și impersonalizarea dată de INTERNET, a oferit spațiul și terenul unde este permis orice: înjurătura cruntă, mojicia, bădărania și câte alte rele mai sunt!

Nepricepând cauza acelor lungi șiruri de ocări și sudălmi am încercat să descopăr de unde provine năvala nervilor, torentul isteriei și valul de ură. Am pierdut vreme mult timp încercând să aflu care o fi fost crima! De unde a pornit circul și panorama! Am constatat că de…nicăieri! Tot valul de mizerie nu avea nici cauză și nici motiv! Fotografi mari, dar știți cum? D-ăia mari de tot, Care i-ar termite pe Ansel Adams după țigări; pe Diane Arbus …cel mult să le șteargă pantofii iar pe Richard Avedon…clar că nu ar fi bun de nimic și nici nu merită să mai discuți despre el…. Așa cum nu merită să mai discuți despre alții! Lomeeeeee, lomeeee știți cine-s io? Dacă ai avut nesăbuința să te întrebi, public (postând pe acolo) că habar nu ai cine-s respectivele vedete – megastaruri în ale fotografiei… Kaput! Te-ai ars – ras – distrus – ți-ai dat foc la valiză! Dacă ai fost atât de neghiob să spui că nu ai habar de marea lor operă… ești ca și mort! Poate că ai avut ceva habar de niscaiva caricaturi jalnice (poze, pozuci), fiind mereu prezentate & scuzate cum că nu ar fi taman alea adevărate, că respectivele chestiuni nu-s decât încercări, etape, crochiuri – postate în grabă, între două gale de premiere, două shooting-uri, după o expediție etc. Mulți spun că nu prea stau pe acasă, că-s mereu ocupați și că o să ne uimească, mai încolo, cu adevăratele lor opera de artă! Ciudat este că acești artiști geniali nu prea stau pe acasă! Niciodată! Dar sper să ajungă cândva!

 

fotografie_interior_articol_21_iulie_15* Demența ajunge la cote maxime și văd înjurături crunte la adresa: producătorilor de camera, foto, de obiective, de soft…Cât despre confrații în ale fotografiei care au îndrăznit să creadă că pot să arate și altora câte ceva din priceperea lor și experiența lor în domeniul foto… vai de mama lor! Unul nu a scăpat nespurcat și înjurat!

”Cine-I ăla beeey să ne-nvețe pe noi fotografia? El?! Hehehe…. Pe nuooooi?!”

Cu greu am reușit să mă desprind din acea mocirlă. Are și mizeria, decăderea, haznaua si propriul ei magnetism… Care pe mine unul m-a făcut să văd cât de mult pot să se coboare unii… Fără limite! M-am desprins din haznaua aia, din cloaca, din cocină…și mi-am propus ca absolut niciodată să nu mai trec pe acolo…chiar dacă-i la doar un click distanță! Să fie la ei acolo! Mă ard degetele să spun părerea mea despre acești mari artiști! Pe unii îi cunosc, pe alții nu… Pe unii îi știu de ani buni ca fiind termitele saloanelor și expozițiilor. Un fursec, o pijcoată, o șămpanie… o măslină… Nu lipsesc și nu ratează nici o expoziție, un vernisaj… o lansare, o premieră… Desigur că nu-s ale lor.Pentru că domniile lor încă, știți dvs… Mai lucrează!… Dar mereu cu ochii la tăvi, farfurii și alte alea… Mi-a ajuns… Aceeași mare mizerie!

Din fericire am descoperit și câțiva Oameni! Care din puținul lor timp realizează tutoriale, postează teme de concurs, jurizează (când pot), dau sfaturi – idei… Mă bucur că i-am cunoscut, fie și așa virtual dar….prea puțini și cu unii am avut discuții lungi despre ce se întâmplă cu noi, cu toți… Fără un răspuns clar, final și lămuritor…. ”Ne vedem de treaba noastră, hai să facem ce știm și cum știm fiecare!” – cam asta a fost concluzia unora dintre ei!

Eu mi-s Regele! Al Proștilor

* Nu am un club, nu fac parte din cine știe ce grup, comunitate sau asociație. Știu cât de bine și de bune ar trebui să fie aceste forme de organizare. Poate că există și unele care chiar sunt bine organizate, au principii de organizare și funcționare extrem de bune, sigure și eficiente. Că membrii lor sunt respectați și susținuți…Poate că există și minuni de genul acesta…. De dragul echilibrului meu intern cred și sunt convins că există și că așa ceva poate să funcționeze în România. Dar numai că eu nu le cunosc! Încă!

* În schimb văd hoardele de pitecantropi, de ramapiteci și neandertalieni care invadează spatiul comun. Indiferent că-i vorba de fotografie, TV, politică sau alte cele… Și nu vreau să am de-a face cu așa ceva… Nu mă voi izola! Voi scrie pe aici. Dar nu despre genii fără opera. O voi face despre acei oameni care au realizat ceva în fotografie și care au plăcerea și bucuria să ne arate și nouă, celorlalți, etape, pași ori așa zise secrete din această minune – magie numită…FOTOGRAFIA!

andrei_foto2_15_iulie_2015* Voi fi deschis la orice este nou, constructiv și voi încerca să prezint tot ce cred că este bun, uitl și interesant. Atât cât pot, cât știu și mă pricep! Voi întreba și voi încerca să mă documentez – informez la un nivel cât mai mare deoarece știu foarte bine că informația este vitală! Cam tot ce poate să ne ajute la tot ce presupune fotografia: cum o gândim, cum o vedem cum o realizăm…Inclusiv ce (și de ce) nu este bine/bun într-o fotografie. Cred că am această libertate!. Dar NU VOI PERMITE mocirlei să invadeze și acest spațiu!

* Nu sunt cel mai bun fotograf din lume. Știu bine că alții sunt cu mult mai buni decât mine dar îmi doresc să învăț de la ei, să învățăm împreună…

* Am stricat multe mii de fotografii, am ratat alte mii în viața mea… Nu am avut expoziții și nici nu am câștigat premii de la asociații-cluburi secrete. Sunt cel mai crunt, aprig și mai exigent critic la adresa fotografiilor mele! Mereu am spus și recunoscut că se poate și mai bine! Cauzele? Multe! Unele de tehnică (dotare, cunoaștere, solicitări etc) altele de natură umană (și aici ar fi multe de spus!). Probleme care pot fi depășite! Dar numai cu speranță, cu multă muncă, cu dedicație, cu interes, cu pregătire și studiu!

Probleme care pot fi depășite mult mai ușor dacă ai alături oameni care spun și cred în aceeași pasiune: fotografia! Spunând așa ceva cred că sunt Regele Proștilor! Să cred că așa ceva se poate și mai ales în vremurile de acum! Dar o fac pentru că eu cred în respectul reciproc, în bun simț, în bună cuviință, cred și îmi pl,ace să cred că încă mai am respect față de colegul de breaslă (mai bun sau mai rău), că mai există respect față de novice, respect față de maestru… Așa cum încă mai cred că încă mai există respect față de cel cu scule de zeci de mii de euro tot așa cum cred că trebuie respectat și cel care se căznește cu o săpunieră de 200 de Euro!

* Toți am fost începători, toți am tremurat de emoție la prima declanșare…toți am suferit când fotografiile nu ne-au iești așa cum am vrut! Mie unuia nu-mi ies nici acum așa cum vreau și visez! Am o listă tare luuungă cu chestii pe care le doresc mai bine făcute (stil, compoziție și alte chestiuni tehnice). Nu cred că-s buricul lumii dar cred că am o lungă și grea experiență. Cu bune și cu rele…! Pentru care am suferit și am învățat! Atât cât am putut și am fost în stare… Și cred că acum, la rândul meu, am obligația să ofer altora, pe mai departe cât pot și cât cred că știu…

* Aș fi vrut să mai aștept câteva zile ca să fac referire la David Hobby, și la celebrul fotograf care a creat blogul/siteul STROBIST.COM. Un om care a strâns în jurul său sute de mii de fotografi, din toată lumea! Un om care nu se sfiește și nici nu are aroganța de a se închide în turnul său de fildeș și care vine să ne arate, să ne învețe, câte ceva din tainele acestei arte / meserii/ hobby…pasiuni!

jerry_uelsmann_foto_21_iulie_15Oare câți dintre hartijtii români fac asta? Puțini, tare puțini! Nu le dau numele ..se vor trezi oamenii cu valuri de înjurături … Fără să aibă altă vină decât că mie îmi place să le citesc sfaturile și ideile… să le văd fotografiile …Că le aplic, le înțeleg sau nu… este altă chestiune…

Lumină bună!

Andrei TUDOR

(foto front: Autor: Alex Morrissey-Smith; foto 3 interior Autor: Andreas Feininger; foto 5 interior Autor: Jerry Uelsmann)

 

I Like Foto Video

More in I Like Foto Video

paris_turn_25_05_16

Imagine spectaculoasă cu Turnul Eiffel lovit de fulger

florinMay 25, 2016
JVC-projector

Experiente multimedia uimitoare cu videoproiectoare

Bogdan ToaderOctober 12, 2015
Selfie shoes

Selfie Shoes

florinOctober 7, 2015
DJI Inspire

DJI Inspire 1

florinOctober 7, 2015
eduard_gutescu_fotografie_front

Eduard Guţescu, fotograful dintre două lumi

florinSeptember 13, 2015
jvc_quad_prof_31_aug_15

JVC a lansat in Romania camerele video Quad Proof

florinAugust 31, 2015
LxMeter_31_aug_15

LxMeter – un exponometru pentru smartphone-uri

florinAugust 31, 2015
canon-CJ12ex4.3B-02-28-aug-15

Canon lansează un obiectiv unic!

florinAugust 28, 2015
foto_old_bucuresti_19_aug_15

Ziua mondială a fotografiei

florinAugust 19, 2015