I Like Foto Video

Revolutia digitala si limitele … umane

Revolutia digitala si limitele … umane

Accesul facil, oarecum, la aparate foto digitale – sau alte gadgeturi care permit efectuarea unor fotografii – și mă refer la telefoane, tablete etc – nu a condus la creșterea calități fotografiilor.

Cine nu a văzut, pe Facebook – de exempulu – cât de ”slab” calitative sunt imaginile? Calitatea slabă a imaginilor „publice” este cauzată de calitatea extrem de slabă – precară a „sculelor”! cam greu de crezut că un telefon, smartphone etc de 20…300 Euro se va bate prea curând cu aparatele foto ”dedicate”! Dar nu întotdeauna!

Exista telefoane, tablete sau aparate foto din categoria COMPACT sau P&S care în anumite situații (afară, lumina zilei, etc) permit efectuarea unor fotografii deosebite. Mai ales din punct de vedere „tehnic”.

Cat despre partea „artistică” nu facem vorbire deocmdată. Tehnologia ne permite să expunem corect, sa focalizăm sau chiar să alegem „distanța focală” pe care o considerăm potrivită. Și cu toate acestea cred ca peste 80% din fotografiile „publicate” pe rețelele de socializare sunt de o calitate extrem de slabă… tehnic vorbind! Pentru ca „fotografii” nu știu și nici nu sunt interesați de limitele sau aspectele tehnice ale „sculei”…. Se merge pe principiul: „Eu apăs pe buton… restul sa facă aparatul! D’aia am dat o caciula de bani pe el!” Și majoritatea cred în reclamele care ne prezintă aceste gadgeturi: „face detection, movie editor, filter X, Close-up…” si cu multe alte facilitati tehnice. Majoritatea inutile sau pe care nu le folosim niciodată! Pentru ca nu avem nevoie de ele, pentru că nu știm de existența lor sau …la ce folosesc!

Plus chestia, clar de reclamă cum că acel gadget ar fi având cat mai multe ”milioane de pixeli”. În realitate nu este așa. Fotografiile „de prezentare” ale acelor „scule (dacă acele fotografii chiar sunt facute cu așa ceva) SUNT REALIZATE IN CONDIȚII SPECIALE! Mai mult de atât acele fotografii sunt „filtrate”…adica procesate și „bibilite” cât se poate de mult. Marketing!

Deci chestia asta cu milioane de magapixeli sau „functii” se reduce de fapt la … „arta de a vinde”!

Cu toate astea am spus ca exista si camere – telefoane – tablete care ne oferă rezultate bune! Dar trebuie să le cunoaștem, Să le știm limitele și, ce este mai important să NE CUNOAȘTEM LIMITELE NOASTRE!

Adică ceva simplu: care contravine tuturor așteptărilor: NU APARATUL FACE FOTOGRAFIA!

Or fi bune, necesare și utile „sculele” de calitate și extra-ultra performante dar în final tot Omul este cel care strică – realizează fotografia.

Om vs tehnica

Aparatul este la urma urmei doar un obiect, o sculă aflata în mâna unui om – mai mult sau mai putin priceput – talentat să o folosească. Ca ne iese (sau nu) asta este cu totul altă poveste…Cât despre gama profesională, specializată strict pe fotografie sunt firme mari care oferă aparate, obiective și accesorii de înaltă calitate, cu performanțe incredibilie. Dar există și zona „medie” în care putem să descoperim aparate & obiective care ne oferă calitate destul de bună dar tot așa pot să vă spun că găsim și și „vedete”… bune de…nimic!

În încheiere un sfat: nu vă temeți de aparatele foto! Pot fi stăpânite și puse la lucru! Este ceva asemănator cu un calculator… aparatul foto nu face decât să răspundă „comenzilor” date de utilizator! Bune comenzi/setări… Rezultate bune … Comenzi/Setări greșite… rezultate aidoma!

Lumină bună!

Andrei TUDOR

I Like Foto Video

More in I Like Foto Video

paris_turn_25_05_16

Imagine spectaculoasă cu Turnul Eiffel lovit de fulger

florinMay 25, 2016
JVC-projector

Experiente multimedia uimitoare cu videoproiectoare

Bogdan ToaderOctober 12, 2015
Selfie shoes

Selfie Shoes

florinOctober 7, 2015
DJI Inspire

DJI Inspire 1

florinOctober 7, 2015
eduard_gutescu_fotografie_front

Eduard Guţescu, fotograful dintre două lumi

florinSeptember 13, 2015
jvc_quad_prof_31_aug_15

JVC a lansat in Romania camerele video Quad Proof

florinAugust 31, 2015
LxMeter_31_aug_15

LxMeter – un exponometru pentru smartphone-uri

florinAugust 31, 2015
canon-CJ12ex4.3B-02-28-aug-15

Canon lansează un obiectiv unic!

florinAugust 28, 2015
foto_old_bucuresti_19_aug_15

Ziua mondială a fotografiei

florinAugust 19, 2015