I Like Foto Video

Ziua mondială a fotografiei

Ziua mondială a fotografiei

La 19 august celebrăm Ziua mondială a fotografiei inițiată, în anul 2009, de către australianul Korske Ara, un tânăr pasionat de fotografie. De cele mai multe ori, nu realizăm cât de puternic este impactul imaginilor pe care le poate surprinde fotografia.

Primul film fotografic de 35 mm, disponibil comercial, a fost realizat în urmă cu 90 de ani, aparatul de fotografiat digital a devenit popular în urmă cu doar 20 de ani iar în urmă cu 15 ani, telefoanele cu cameră foto nu existau, se menționează pe pagina dedicată zilei, www.worldphotoday.org. Evoluția fotografiei ne permite, astăzi, să adunăm amintiri de pe tot globul în doar câteva secunde. Fotografia este o invenție care a revoluționat modul în care vedem lumea. Putem vizita locuri fără a ne părăsim locuința. Putem împărtăși cu prietenii, dintr-un alt oraș, un gând, o bucurie, o aventură și ne putem privi nepoții, care cresc la mii de kilometri distanță.

luis_jacques_mande_19_aug_15La 19 august 2010, cu ocazia aniversării Zilei mondiale a fotografiei a fost organizată prima galerie la nivel mondial, on-line, fiind expuse 270 de fotografii, site-ul înregistrând vizitatori din peste 100 de țări. Și în acest an site-ul dedicat zilei ne îndeamnă să vizionăm o galerie de fotografi realizate în diverse părți ale planetei.

De la lansarea sa, ziua dedicată fotografiei continuă să fie sărbătorită, în fiecare an, de tot mai multe comunități transformându-se într-un eveniment global, la care participă fotografi din întreaga lume. Site-ul zilei vine în întâmpinarea celor care doresc să marcheze această zi sugerând organizarea de reuniuni în care cei cu experiență în această artă să ofere celor mai puțin cunoscători tehnicile noi de realizare a fotografiilor, dar și excursii și plimbări pentru a realiza cât mai multe fotografi.

Această zi marchează inventarea de către Louis Jacques Mande Daguerre (1787—1851) (foto interior) și Joseph Nicéphore Niépce (1765-1833) a procedeului de realizare fotografiei prin ”daghereotipie”. Louis Daguerre împreună cu Joseph Nicéphore Niépce, care se ocupa cu captarea imaginilor din exterior pe un suport solid, au perfecționat sistemul, punând la punct procedeul amintit. Înaintea perfectării acestui procedeu, în 1826, Nicéphore Niépce a captat o fotografie cunoscută sub numele de ”View from the Window at Le Gras” printr-un proces numit “heliografie”, considerată cea mai veche fotografie din lume.

După moartea lui Niépce, Daguerre continuă experimentele împreună cu fiul acestuia, Isidore. O fotografie realizată de inventator în 1837 prin ”daghereotipie”, a reprezentat un colț din atelierul său.

La 9 ianuarie 1839, invenția a fost prezentată Academiei Franceze de Științe și Louis Daguerre a obținut brevetul. Câteva luni mai târziu, pe 19 august 1839, guvernul francez a cumpărat brevetul și a anunțat invenția ca fiind un cadou “gratuit pentru lume”.

Procedeul ”daghereotipiei” a fost folosit după aproximativ 11 ani, în numeroase studiouri din New York, marcând începutul erei moderne în fotografie. De-a lungul anilor, tot mai mulți oameni au sprijinit și au încurajat organizarea unei manifestări având în prim-plan fotografia.

 

(Documentare Agerpres)

I Like Foto Video

More in I Like Foto Video

paris_turn_25_05_16

Imagine spectaculoasă cu Turnul Eiffel lovit de fulger

florinMay 25, 2016
JVC-projector

Experiente multimedia uimitoare cu videoproiectoare

Bogdan ToaderOctober 12, 2015
Selfie shoes

Selfie Shoes

florinOctober 7, 2015
DJI Inspire

DJI Inspire 1

florinOctober 7, 2015
eduard_gutescu_fotografie_front

Eduard Guţescu, fotograful dintre două lumi

florinSeptember 13, 2015
jvc_quad_prof_31_aug_15

JVC a lansat in Romania camerele video Quad Proof

florinAugust 31, 2015
LxMeter_31_aug_15

LxMeter – un exponometru pentru smartphone-uri

florinAugust 31, 2015
canon-CJ12ex4.3B-02-28-aug-15

Canon lansează un obiectiv unic!

florinAugust 28, 2015
fotografie_premiata_4_august_15

O fotografie făcută în România, premiată de National Geographic Traveler. Peste 17 mii de imagini, în competiţie

florinAugust 4, 2015