Vacante

Parcul Național Piatra Craiului sau drumul printre creste

Parcul Național Piatra Craiului sau drumul printre creste

Masivul Piatra Craiului cu ale sale creste singuratice veghează necontenit de mii de ani, ca o cetate naturală de piatră, undeva în Carpații Meridionali, pe latura de vest și nord-vest a culoarului Rucăr-Bran.

piatra_ceaiului_20_aug_15Drumurile muntoase, pajiștile alpine acoperite cu trăstioară, margarete și ciuboțica-cucului, vegetația stâncoasă cu Garofița Pietrei Craiului, plantă care crește doar în România, văile nenumărate și casele localnicilor din Măgura și Peștera, cele două sate aflate în interiorul granițelor Parcului Național Piatra Craiului, întregesc peisajul atent ‘desenat’ de natură.

Pragul Parcului Național Piatra Craiului, gura de rai din lanțul Carpaților, este ‘călcat’ în fiecare an de aproximativ 100.000 de turiști, iar 25.000 dintre aceștia vin aici de pe meleaguri străine. Printre minunile naturale care “te vindecă” de stresul cotidian și-ți dau energie pentru încă o viață se află: Cheile Dâmbovicioarei, Cheile Brusturelui, Avenul Vlădușca, Creasta Dințată sau Prăpăstiile Zărneștiului — care rămân printre cele mai vizitate obiective turistice din masivul Piatra Craiului.

Pereții Prăpăstiilor, care aproape că se ating pe alocuri, și firul de apă ce șerpuiește în calcarul din zonă au creat peisaje mirifice, adevărate surse de inspirație și iubite, deopotrivă, și de amatorii de alpinism și escaladă. În cheia Prăpăstiilor s-a luptat Mărgelatu cu trupele arnăuților, în ‘Drumul Oaselor’, iar în defileul Zărneștiului moare personajul interpretat de Jude Law, în filmul Cold Mountain. Celebra trupă germană Rammstein a filmat, tot în zonă, o parte din videoclipul melodiei “Rosenrot” .

Despre minunățiile zonei, despre proiecte finalizate sau planurile de viitor ale administrației parcului a vorbit, pentru AGERPRES, Mircea Vergheleț, directorul Parcului Național Piatra Craiului.

La poarta Pietrei Craiului

Piatra_Craiului_2_20_aug_15Parcul Național Piatra Craiului, unul dintre cele mai importante și cunoscute monumente naționale ale naturii, este situat în Carpații Meridionali și include Creasta Piatra Craiului în totalitate, încadrată între munții Bucegi, Leaota, Iezer și Făgăraș, alături de spații din culoarele intra-montane limitrofe, Rucăr-Bran și Rucăr-Zărnești.

Întins pe raza județelor Brașov și Argeș, locul de poveste include suprafețe aparținând localităților Zărnești, Moeciu (cu frumoasele sale sale Măgura și Peștera), Bran, Rucăr și Dâmbovicioara.

Suprafața totală a Parcului Național Piatra Craiului este de 14.766 hectare, cea mai mare parte (7.792 hectare) fiind poziționată în județul Brașov, iar restul de 6.974 hectare în județul Argeș. Zona de protecție strictă cu cele patru porțiuni carstice (Cheile Zărneștilor sau Prăpăstiile Zărneștilor în județul Brașov și Cheile Dâmbovicioarei, Cheile Brusturetului și Cheile Dâmboviței, situate în județul Argeș) se desfășoară în interiorul parcului pe 6.292 hectare (2.619 hectare în Brașov și 3.673 hectare în Argeș).

Pășunile virgine de pe zona de creastă a regiunii și în care pășunatul este interzis au rezervate aproape 516 hectare. Pe timpul revenirii la viață a naturii, întinderea lină de iarbă prinde o nuanță de verde crud nemaiîntâlnită în alte zone.

Parcul Național Piatra Craiului are în ‘patrimoniu’ și o zonă de protecție integrală în suprafață de 104 hectare, cuprinzând și o arie de protecție cu caracter de rezervație naturală totalizând un hectar, Peștera Liliecilor. Restul suprafeței parcului se constituie ca zonă de conservare durabilă având 7.034 hectare, respectiv zonă de dezvoltare durabilă de 1.336 hectare.

Aria Parcului Național cuprinde situl Natura 2000 ROSCI0194 Piatra Craiului, în suprafață de 15.968 hectare, din care 12.865,5 hectare se suprapun peste întinderea regiunii, diferența de 3.102,5 hectare fiind în afara acestuia.

Zece rezervații naturale completează zona de protecție strictă a Parcului Național Piatra Craiului, cu excepția Peșterii Liliecilor care este amplasată în satul Peștera din comuna Moeciu.

Din punct de vedere legal, Administrația Parcului Național Piatra Craiului /APNPC/ a fost desemnată să administreze frumusețile naturii din zonă de către Ministerul Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului, în anul 1999, iar ulterior prin Contractul de Administrare a Parcului Național Piatra Craiului din 2004. Odată cu Hotărârea Guvernului nr. 229/2009 privind reorganizarea Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva și aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare, Administrația PNPC a căpătat personalitate juridică devenind subunitate a Romsilva.

Anul trecut, RNP Romsilva a început demersurile pentru încheierea unui nou contract de administrare pentru Parcului Național Piatra Craiului, pe o perioada de 10 ani 2014-2024, iar contractul în sine a fost parafat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, respectiv cu APNPC, în data de 19 noiembrie 2014.

Orhideea de munte și garofița, reginele din Piatra Craiului

piatra_documentar_20_aug_15De la nord la sud, de la est la vest, începând din anotimpul primăvăratic și până spre toamna arămie, explozia de culori invadează Parcul Național Piatra Craiului.

Bogată în floră și faună, zona se poate lăuda că adăpostește aproape o treime dintre speciile de plante existente în România. Pe teritoriul parcului a fost identificat un număr total de 1.170 de astfel de exemplare, din cele 3.136 specii spontane înregistrate la nivel național. În plus, 181 de specii de plante sunt incluse pe ‘Lista roșie a plantelor superioare din România” ca specii endemice, rare sau vulnerabile.

Printre ‘vedetele’ zonei, care încântă ochii iubitorilor naturii ce vizitează Piatra Craiului în lunile de vară, regăsim: Garofița Pietrei Craiului (Dianthus callizonus) simbolul floristic al Pietrei Craiului, acest munte fiind unicul loc din lume care o găzduiește, Tisa (Taxus baccata), Angelica (Angelica arhangelica), Sângele voinicului (Nigritella nigra și N. rubra), Macul galben (Papaver alpinum ssp. corona-sancti-stefani), Floarea de colț sau Floarea Reginei (Leontopodium alpinum), Gladiola sălbatică (Gladiolus imbricatus) sau Iedera albă (Daphne blagayana).

De departe, unicitatea locului este dată și de cele 41 de specii de orhidee de munte, dintr-un total de 58 de specii din aceeași familie existente pe teritoriul României.

Forfota Parcului din munții Bucegi prinde contur în fiecare zi și datorită faunei extrem de bogate și diversă. Din punct de vedere științific, este de remarcat la categoria nevertebratelor, prezența a 35 de specii endemice și a 91 de specii ca fiind noi pentru știință. Speciile endemice din Piatra Craiului sunt dominate de arahnida (Nesticus constantinescui) și arahnida acari (Rhagidia carpatica).

Zona Pietrei Craiului este, de asemenea, străbătută în zbor de cele peste 216 specii de fluturi rari, ca Psodos coracinus dioszeghy, Apamea zeta sandorokovacsi sau Erebia pronoe, dar și de Pieris bryoniae — specie menționată în lista roșie a fluturilor de zi din Europa.

Fauna de pești, amfibieni și reptile este ceva mai săracă, în comparație cu celelalte grupe de vertebrate. Trebuie precizat faptul că toate speciile de amfibieni și reptile de pe teritoriul României sunt protejate prin Convenția de la Berna din 1993.

Nici familiile de păsări nu sunt de neglijat, în Parcul Național Piatra Craiului fiind monitorizate și observate 111 specii, multe dintre acestea strict protejate prin două documente internaționale, respectiv Convenția de la Berna — Conventia pentru protejarea vieții sălbatice și a habitatelor naturale din Europa și Convenția de la Bonn — Convenția privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice.

Condițiile climatice și geologice, geomorfologia și structura florei și vegetației din Parcul Național Piatra Craiului au determinat păstrarea unei diversități aparte în grupul mamiferelor. Așa se face că, dintre cele aproximativ 100 de specii de mamifere raportate în întreaga țară, peste 40% trăiesc în masivul Piatra Craiului. Astfel, până în prezent, au fost identificate 21 de specii de lilieci, care se adăpostesc în peșterile sau scorburile arborilor bătrâni de pe teritoriul parcului, dar și o populație bogată de carnivore mari, precum: ursul — Ursus arctos, lupul — Canis lupus și râsul — Lynx lynx. Studiile realizate au arătat existența a trei culoare de circulație pentru aceste specii între masivele Piatra Craiului și Bucegi, trasee care vor avea un regim special de protecție.

Turist în aria naturală protejată

piatra_3_20_aug_15Administrația Parcului Național Piatra Craiului își derulează activitatea cu un buget anual de circa 730.000 de lei, la care se adaugă alți 70.000 de lei din venituri proprii.

‘Alocarea Romsilva la bugetul Administrației Parcului Național Piatra Craiului este de circa 730.000 de lei, la care se adaugă veniturile proprii ale administrației (circa 70.000 lei) și economiile la salarii realizate în urma implementării unor proiecte. Necesarul pentru o funcționare în care să se realizeze toate activitățile de bază prevăzute în planul de management este acoperit în acest fel, în proporție de circa 50-60%, restul fiind acoperit din proiectele implementate. De asemenea, în viitor o să fie nevoie și de susținere din partea bugetului, fie de la bugetul Ministerului Mediului, fie de la Fondul pentru Mediu’, a declarat, pentru AGERPRES, Mircea Vergheleț, directorul Parcului Național Piatra Craiului.

Pe segmentul proiectelor derulate prin Programul Operațional Sectorial /POS/ Mediu se amintește de suma de două milioane euro, în timp ce proiectele Life și SEE /granturi/ au avut o valoare de 900.000 de euro, iar cofinanțarea Romsilva s-a situat la circa 300.000 de euro.

În ceea ce privește proiectele derulate de către administrația Parcului, în decursul ultimilor ani, datele oficiale arată că, în perioada 2004-2007, a fost implementat un proiect Life — Situri Natura 2000 în PN Piatra Craiului, în urma căruia a fost declarat SituROSCI0194 Piatra Craiului. Totodată, în decurs de patru ani (2011-2014) s-a derulat proiectul Bioregio Carpați, în cadrul programului Sud Est European, cu 16 parteneri din 9 țări, având la lead partner Piatra Craiului, pentru îmbunătățirea conectivității ecologice în Carpați și măsuri comune de management în ariile protejate.

‘În prezent, mai sunt în curs de implementare două proiecte în cadrul programului POS Mediu, începute în 2012 și 2013, legate de monitorizarea și conștientizarea publică, inclusiv realizarea infrastructurii parcului, respectiv revizuirea planului de management al parcului’, menționează Vergheleț.

Minunile naturii, acompaniate de aerul curat și cura de liniște, atrag an de an, în medie, 100.000 de turiști, un sfert dintre aceștia fiind străini. Zona de creastă, Peretele vestic cu toate elementele sale excepționale geologice și geomorfologice, cheile calcaroase atât din nord (Prăpăstiile Zărneștiului), cât și din sud (Cheile Dâmbovicioarei, Brusturetului, Dâmboviței), satele de munte (Măgura și Peștera), Văile Bârsei, Dâmboviței și Dâmbovicioarei sunt doar câteva dintre atracțiile care te fac să revii de fiecare dată cu plăcere în zonă. Parcul Național Piatra Craiului cuprinde peste 40 de trasee marcate, șapte refugii, iar în jurul ariei cabane și pensiuni, la care drumeții pot să rămână peste noapte.

Dincolo de lucrurile pozitive care se întâmplă în Parcul Național Piatra Craiului, există și o serie de probleme pe care cei ce se ocupă de destinele zonei vor să le rezolve sau cel puțin să fie ajutați să facă acest lucru.

‘Principalele probleme cu care ne confruntăm la ora actuală și care necesită rezolvare vizează: fondurile insuficiente pentru operare, care duc și la un număr insuficient de personal, lipsa compensațiilor din partea statului pentru proprietarii de terenuri din parc supuși restricțiilor, dar și opoziția la aplicarea prevederilor legale sau nerespectarea acestora în diverse domenii — silvicultură, construcții, accesul auto sau moto cu vehicule off road’, a punctat directorul Parcului, Mircea Vergheleț.

Parte integrantă din România, Parcul Național Piatra Craiului se definește, în mod clar, ca zonă unică în care cele patru anotimpuri își pun amprenta pe fiecare colț de natură, de la firul ierbii de un verde imbatabil până la piscurile acoperite de zăpada încă netopită chiar și în miezul verii.

(Documentare Agerpres)

Vacante

More in Vacante

promotii-bilete-avion

Promotii bilete avion de sarbatori de la 7,99 euro

Bogdan ToaderDecember 3, 2015
SarahTz flickr.com

Promotie Zanzibar, Nepal si nu numai

mioaraNovember 16, 2015
http://cabincrew24.com/

WizzAir 20% Discount

mioaraNovember 12, 2015
mimara-museum-15_oct_15

Mimara, muzeul celor 3500 de comori

florinOctober 15, 2015
Romania,_destinatie_turistica_5_oct_15

România, tot mai atractivă pentru turişti: Peste 6 milioane de străini au ales țara noastră în 2015

florinOctober 5, 2015
cipru_reportaj_01_oct_15

Cipru, tara muzeelor si a povestilor istorice

florinOctober 1, 2015
ochiul_beiului_ro_17_sep_15

Lacul din Romania care face minuni

florinSeptember 17, 2015
castelul_corvinilor_9_sep_15

Castelul Corvinilor, în TOP 15 al celor mai uimitoare castele din lume

florinSeptember 9, 2015
egipt_legende_6_sep_15

Egipt, vacanta in tara legendelor fara sfarsit

florinSeptember 6, 2015