I Like Wellness

Ce se găseşte cu adevărat în înghețata de la magazin

Ce se găseşte cu adevărat în înghețata de la magazin

Îngheţata industrială a ajuns să fie un amestec de uleiuri vegetale exotice, un produs dezechilibrat din punct de vedere nutriţional prin conţinutul ridicat de acizi graşi saturaţi şi zahăr adăugat, rezultă dintr-un studiu făcut de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC România).

După evaluarea nivelului de informare al consumatorului de îngheţată industrială prin intermediul etichetei, s-a constat că la îngheţata cu ciocolată, cantitatea de cacao din produsele analizate variază între 0,1 şi 3,2 la sută, la îngheţata de vanilie, cantitatea de vanilie din produsele analizate variază între 0,03 şi 0,14 la sută, la cea cu frişcă, cantitatea de frişcă este de 0,2 la sută, în îngheţata cu lapte, cantitatea de lapte este de 12, respectiv 15 la sută, la cea cu nuci, cantitatea efectivă este de 4 la sută, în cea cu alune – 3 la sută şi în cea cu cocos – 5,5 la sută.

În ceea ce priveşte nutrienţii conţinuţi de fiecare tip de îngheţată analizată, s-a constatat că toate produsele prezintă cel puţin o declaraţie nutriţională corespunzătoare pentru 100 grame produs finit.

În privinţa principalilor nutrienţi, pe baza declaraţiei nutriţionale, s-a constat că îngheţatele analizate prezintă valori mari de: grăsimi (în unele cazuri până la 26 grame din 100 grame produs), acizi graşi saturaţi (la unele ajung până la 19 grame din 100 grame produs, deşi American Heart Association recomandă numai 16 grame de acizi graşi saturaţi pe zi şi numai 11-13 grame pe zi la persoanele cu colesterol ridicat), carbohidraţii (ating nivelul de 48 grame din 100 grame produs, în timp ce zahărul adăugat atinge nivelul de 33 grame din 100 grame produs, respectiv de trei ori mai mult decât conţine 100 ml de băutură racoritoare pe bază de cola).

La 67 la sută dintre sortimentele de îngheţată analizate primul ingredient este reprezentat de laptele fără grăsimi, iar la 13 la sută dintre acestea se precizează cantitatea de lapte degresat.

De asemenea, la 60 la sută dintre sortimentele de îngheţată analizate, al doilea ingredient este zahăr, 13 la sută apă, iar diferenţa de 27 la sută este lapte degresat, uleiuri vegetale şi sirop de glucoză, iar la 25 la sută dintre sortimentele de îngheţată analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de către uleiul de cocos, zahăr (24 la sută), lapte degresat, apă şi produse din zer (51 la sută).

Aditivii E471 şi E410 au fost identificaţi în 54 de sortimente de îngheţată, E412 în 50 de sortimente, E322 în 41, E407 în 29, E476 în 19, E330 în 11, E442 şi E150d în şapte, E460 şi E440 în şase, E468 în patru, E202, E141, E401, E477 şi E150a în două, iar E171, E417, E414, E162 şi E160c în câte un sortiment.

Specialiştii atrag atenţia că dintre aditivii alimentari identificaţi în îngheţata analizată, următorii aditivi sunt suspecţi de apariţia unor probleme de sănătate: E 150a, E 162, E 171, E 202, E 296, E 322, E 330, E 407, E 410, E 412, E 417. (D.O.)

I Like Wellness

More in I Like Wellness

boala-depresia

Depresia o problema?

Bogdan ToaderJanuary 18, 2016
travel

Cam așa arată iubirea

mioaraJanuary 6, 2016
shutterstock_58651543

Caria de biberon la copilul tau !

cosminDecember 14, 2015
tratamente-naturiste-ten

Tratamente cosmetice naturiste pentru toate tipurile de ten

Bogdan ToaderDecember 10, 2015
sobe_lut_1

Sobe de lut facute manual. Superbe!

florinOctober 20, 2015
sanatate-vitamina-c-17-oct-15

Adevărul ascuns despre Vitamina C şi cancer

florinOctober 17, 2015
dieta_sanatate_14_oct_15

Medicul german Johanna Budwig relatează: “cancerul se vindecă uşor în mod natural!”

florinOctober 14, 2015
studiu_medical_13_oct_15

Poziția șezând nu este nocivă pentru sănătate, ci lipsa activităților fizice

florinOctober 13, 2015

Georgian Popescu – Renuntarea la gluten pune capat unei suferinte de 11 ani

florinSeptember 18, 2015