I Like Wellness

Săpunurile antibacteriene nu sunt mai eficiente decât cele obișnuite

Săpunurile antibacteriene nu sunt mai eficiente decât cele obișnuite

Săpunurile antibacteriene pe bază de triclosan, considerate un produs controversat, nu sunt mai eficiente decât săpunurile obișnuite pentru dezinfectarea mâinilor, conform unui studiu publicat miercuri în revista de specialitate ‘The Journal of Antimicrobial Chemotherapy’, scrie AFP.

Pentru a demonstra acest lucru, echipa doctorului Min-Suk Rhee de la Korea University din Seul a examinat efectele triclosanului, cel mai comun dezinfectant din săpunurile antibacteriene, asupra bacteriilor de pe mâini.

Cercetătorii au testat acest ingredient chimic pe 20 tulpini de bacterii (de exemplu, E. coli, Salmonella, Staphylococcus aureus …) cu ajutorul a 16 voluntari adulți și au comparat eficacitatea săpunurilor obișnuite și a celor antibacteriene în eliminarea microbilor de pe mâini.
Ei au expus bacteriile la triclosan timp de 20 secunde, la o temperatură ambiantă de 22 de grade Celsius, precum și la o temperatură mai caldă, recreând în laborator condițiile pentru spălarea mâinilor din viața de zi cu zi.

Pentru testele lor, cercetătorii au folosit o concentrație de triclosan de 0,3%, maximul permis în Uniunea Europeană, Canada, Australia, China și Japonia, a precizat sursa citată.

Voluntarii s-au abținut să recurgă la săpunuri antibacteriene timp de cel puțin o săptămână înainte de testul comparativ, iar apoi s-au spălat bine pe mâini timp de 30 de secunde cu două tipuri de săpun și s-au clătit cu apă fierbinte. Anterior, pe mâinile lor au fost așezate bacterii.

Potrivit studiului, “nu există nici o diferență semnificativă între efectele bactericide ale unui săpun obișnuit și cele ale unui săpun antibacterian atunci când le utilizăm în condițiile vieții reale”.

Triclosan este un agent antibacterian folosit mult timp în multe dintre produsele de igienă (săpun, pastă de dinți, deodorante) și în produsele cosmetice.

“În SUA milioane de consumatori folosesc săpun antibacterian pentru spălarea mâinilor sau a corpului, cheltuind anual aproape un miliard de dolari”, notează cercetătorii. Consumatorii se așteaptă la o protecție superioară împotriva agenților patogeni infecțioși față de cea conferită de săpunurile obișnuite, au spus cu regret autorii studiului.

De asemenea, aceștia au mai relevat că mulți dintre producători și-au retras produsele de pe piață din cauza controverselor cu privire la riscurile pentru sănătate și la lipsa de eficiență a triclosanului. Numai 13 săpunuri antibacteriene din cele 53 studiate în 2014 în Coreea de Sud conțineau triclosan.

După publicarea studiilor legate de triclosan referitoare la cazurile de rezistență la antibiotice și dereglări hormonale, autoritățile din domeniul sănătății din SUA au decis să reexamineze nivelul de siguranță al acestei substanțe, ceea ce ar putea duce la restricții cu privire la utilizarea acesteia. (A.S.)

I Like Wellness

More in I Like Wellness

boala-depresia

Depresia o problema?

Bogdan ToaderJanuary 18, 2016
travel

Cam așa arată iubirea

mioaraJanuary 6, 2016
shutterstock_58651543

Caria de biberon la copilul tau !

cosminDecember 14, 2015
tratamente-naturiste-ten

Tratamente cosmetice naturiste pentru toate tipurile de ten

Bogdan ToaderDecember 10, 2015
sobe_lut_1

Sobe de lut facute manual. Superbe!

florinOctober 20, 2015
sanatate-vitamina-c-17-oct-15

Adevărul ascuns despre Vitamina C şi cancer

florinOctober 17, 2015
dieta_sanatate_14_oct_15

Medicul german Johanna Budwig relatează: “cancerul se vindecă uşor în mod natural!”

florinOctober 14, 2015
studiu_medical_13_oct_15

Poziția șezând nu este nocivă pentru sănătate, ci lipsa activităților fizice

florinOctober 13, 2015

Georgian Popescu – Renuntarea la gluten pune capat unei suferinte de 11 ani

florinSeptember 18, 2015