I Like News

630.000 de migranți, intrați ilegal în Europa de la începutul anului

630.000 de migranți, intrați ilegal în Europa de la începutul anului

Circa 630.000 de persoane au intrat ilegal în Europa de la începutul anului, a afirmat Fabrice Leggeri, director executiv al Agenției europene de supraveghere a frontierelor Frontex, într-un interviu acordat grupului de presă francez Ebra.

‘Am înregistrat aproximativ 630.000 de treceri ilegale de frontiere până la sfârșitul lunii septembrie’, a indicat Leggeri, vorbind despre ‘criza migratorie fără precedent în Europa după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial’, în acest interviu apărut luni în cotidienele Dernieres nouvelles d’Alsace și Alsace din estul Franței.

O dată cu apropierea sesiunii Consiliului Europei din 15-16 octombrie, el pledează astfel pentru cooperare europeană, pentru că ‘statele membre trebuie să înțeleagă că, în loc să desfășoare sute de polițiști la frontierele lor naționale, ar fi mai util să-i trimită la frontiera exterioară. Adevărata frontieră a Franței este la Ventimiglia, dar și în Lampedusa, la Lesbos, la Melilla…’

‘Dacă fiecare stat gestionează criza în colțul său, fără să se coordoneze cu vecinii, fluxurile de migranți nu vor înceta să treacă dintr-o țară în alta, în detrimentul tuturor’, a avertizat șeful Frontex.

Exprimându-și satisfacția pentru dublarea efectivelor Frontex prevăzută în Grecia, care în prezent are un efectiv sub o sută de persoane, el afirmă că,’dacă aveam o mie sau două mii de grăniceri europeni pentru a ajuta autoritățile grecești, faptul ar fi avut un efect spectaculos asupra crizei la această frontieră’.

În timp ce europenii discută despre înființarea unor centre de triere în Grecia și Italia pentru a primi migranții la sosirea lor în Europa și pentru a evalua dacă au sau nu dreptul la azil, Leggeri subliniază că, ‘în medie, doar 39% din deciziile de extrădare sunt executate efectiv’, în special din cauza refuzului țărilor de origine de a-și reprimi propriii cetățeni.

‘Să fim realiști: dacă vrem să putem retrimite migranții aflați în neregulă spre țările lor de origine, trebuie locuri de cazare, în special în hotspot-uri’, afirmă el.

În timp ce Frontex a închiriat 39 de avioane anul trecut pentru a retrimite migranți acasă, Leggeri estimează un obiectiv mai ambițios pentru 2015: ‘Va trebui să atingem numărul de 60 de avioane pentru a-i returna pe migranții ilegali până la sfârșitul anului’.

Întrebat despre înființarea unui corp european de grăniceri, așa cum invocase președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, șeful Frontex avertizează că un astfel de corp ‘nu poate fi constituit pe termen mediu și obiectivul este de a fi eficient rapid’.

‘Trebuie să se meargă spre o gestionare mai integrată a frontierelor, o rețea europeană de supraveghere după modelul Frontex. Și să se ia în calcul o capacitate de acțiune autonomă în unele cazuri: de exemplu, ca Frontex să poată interveni într-o criză, fără să aștepte ca statul vizat să i-o ceară’, a spus el.

‘Presiunea migratorie este o provocare de durată lungă’, chiar dacă ‘va trebui, până într-un an, să reușim să controlăm afluxul brutal, fără precedent, căruia îi facem față’, a avertizat Leggeri, adăugând că nu vede posibilă ‘o soluție pe termen scurt în Siria și în Cornul Africii’.(A.S.)


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ilikemag/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
I Like News

More in I Like News

posturi_tv_actiune_17_oct_15

Prejudiciu de 1,5 milioane euro cauzat prin difuzarea unor posturi tv fără acordul acestora

florinOctober 17, 2015
securitate_cibernetica_16_oct_15

Numărul atacurilor informatice a crescut cu 38% într-un singur an la nivel mondial

florinOctober 16, 2015
EU_Swiss_border_post

Vrei sa pleci afara din tara? UE te poate trimite acasa mai repede decat poti crede!

Bogdan ToaderOctober 7, 2015
monopoly_joc_6_oct_15

Jocul “Monopoly – Here & Now”, care include și o reprezentare a Aeroportului “Henri Coandă”, disponibil în magazine

florinOctober 6, 2015
protest_air_france_05_oct_15

Protestul de la Air France devine violent; membri ai conducerii au fost agresați

florinOctober 5, 2015
atacuri_cibernetice_01_oct_15

Europol: Criminalitatea cibernetică, o amenințare tot mai mare

florinOctober 1, 2015
imigrant_studiu_26_sep_15

Actualul val de refugiați este doar “vârful aisbergului”; va urma un aflux masiv și dinspre Irak

florinSeptember 26, 2015
barack-obama-xi-jinping-25-sep-15

SUA și China au căzut de acord asupra unei cooperări în lupta împotriva pirateriei informatice

florinSeptember 25, 2015
refugiati_grecia_18_sep_15

Sute de refugiați au intrat în greva foamei la Edirne pentru a convinge autoritățile turce să îi lase să treacă granița în UE

florinSeptember 18, 2015