I Like Science

Campionatul mondial de fotbal pentru roboți RoboCup a început în orașul chinez Hefei

Campionatul mondial de fotbal pentru roboți RoboCup a început în orașul chinez Hefei

Ediția 2015 a Campionatului mondial RoboCup, o competiție în care roboți din lumea întreagă se înfruntă pe terenul de fotbal, a început sâmbătă în orașul chinez Hefei, unde partidele vor putea fi urmărite până în 23 iulie.

Roboții sunt pre-programați, aproximativ 50.000 de linii de cod fiind necesare pentru pregătirea unui meci, dar există și un element de învățare. Potrivit profesorului Daniel Polani de la Universitatea Hertfordshire din Marea Britanie, roboții “vorbesc” cu antrenorii lor în timp ce joacă, explicând ceea ce văd, relatează BBC.

Potrivit acestuia, anul acesta va fi mai greu, pentru că multe reguli s-au schimbat. În timp ce edițiile precedente au avut loc pe un teren tare și neted, campionatul din 2015 de desfășoară pentru prima dată pe un gazon sintetic cu o înălțime de trei centimetri. Aceasta nu pare mare lucru, dar se schimbă complet situația. Pentru a rezolva problema, inginerii și-au dotat jucătorii cu senzori de presiune pe talpa picioarelor.

“Datorită senzorilor săi, robotul știe în orice moment dacă are un picior pe sol sau nu, dacă greutatea sa este în față sau în spate, ceea ce este fundamental pentru a șuta fără a cădea”, explică un inginer de la laborator de roboți Labri din Franța, citat de francetvinfo.fr. Pentru a marca este necesar să identifice mingea și să localizeze poarta adversă. Roboții recunosc mingea după culoare, care anul acesta va fi albă, și nu roșie ca până acum.

RoboCup este organizat anual, din 1997, aducând pe teren roboți din ce în ce mai sofisticați veniți din laboratoare din întreaga lume. De asemenea, de la 38 de echipe din 11 țări la prima ediție, s-a ajuns la peste 500 de echipe participante din 45 de țări.

Conceput inițial ca o modalitate de a îmbunătăți dezvoltarea inteligenței artificiale, scopul final este ca o echipa de roboți să participe la un meci cu campionii umani ai Cupei Mondiale la fotbal până în 2050. (A.S.)

I Like Science

More in I Like Science

OPERATION IRAQI FREEDOM -- An F-16 Fighting Falcon flies a mission in the skies near Iraq on March 22.  The F-16s are from the 35th Fighter Wing "Wild Weasels", Misawa Air Base, Japan.  (U.S. Air Force photo by Staff Sgt. Cherie A. Thurlby)

Video reportaj depre primii piloti romani de F-16

Bogdan ToaderDecember 7, 2015
animale_salbatice_13_oct_15

Personalitatea animalelor poate fi un factor cheie pentru supraviețuirea lor

florinOctober 13, 2015
incalzire_globala_ocean_13_oct_15

Apa rezultată din creșterea nivelului oceanelor ar acoperi Miami și New Orleans

florinOctober 13, 2015
Globen_Stockholm_6_oct_15

Cel mai mare model al Sistemului Solar realizat pe Pământ

florinOctober 6, 2015
premiul_nobel_fizica_6_oct_15

Takaaki Kajita și Arthur B. McDonald au câștigat Premiul Nobel pentru Fizică

florinOctober 6, 2015
amos_6_facebook_6_oct_15

Facebook va avea propriul satelit

florinOctober 6, 2015
tsunami_studiu_5_oct_15

Un mega-tsunami s-a produs acum 73.000 de ani în Oceanul Atlantic

florinOctober 5, 2015
luna_nasa_03_oct_15

Prima misiune privată pe Lună ar putea fi la doar doi ani distanță

florinOctober 3, 2015
nasa_foto_marte

NASA anunță dovezi ale existenței apei în stare lichidă pe Marte

florinOctober 1, 2015