I Like Science

Ghețarii se topesc de două-trei ori mai repede decât în secolul trecut

Ghețarii se topesc de două-trei ori mai repede decât în secolul trecut

Topirea ghețarilor s-a intensificat în ultimii zece ani, atingând niveluri record în întreaga lume, constată un studiu al World Glacier Monitoring Service (Serviciul Mondial de Monitorizare a Ghețarilor), apărut în revista The Journal of Glaciology, potrivit căruia, fenomenul va continua chiar dacă încălzirea climatică ar face o pauză, relatează AFP și DPA.

‘Ghețarii analizați pierd anual prin topire, în medie, jumătate de metru — un metru din grosimea lor, ceea ce reprezintă de două-trei ori mai mult decât media înregistrată în secolul al XX-lea’, a explicat Michael Zemp, director al serviciului menționat, cu sediul în Zurich, și coautor al studiului.

Cei mai afectați au fost ghețarii din Alpi și din Alaska. Excepție au făcut unii ghețari din Norvegia, care au crescut în anii 1990 ca urmare a unei serii de ierni bogate în zăpadă, tendință care s-a oprit însă după anul 2000.

Raportul a fost întocmit pe baza observațiilor referitoare la 2.300 de ghețari de pe întreaga planetă, unele dintre ele datând încă din secolul al XVI-lea. Acestea au fost analizate și comparate cu date obținute prin satelit.

‘Măsurătorile în teren au fost efectuate pe câteva sute de ghețari, dar, potrivit imaginilor satelitare de care dispunem, fenomenul afectează zeci de mii de ghețari din toată lumea’, afirmă cercetătorul, adăugând că situația, provocată în special de creșterea temperaturii globale, este fără precedent. Topirea intensă din ultimii ani a dus la o modificare a dinamicii calotelor glaciare. ‘Ghețarii vor continua să se topească, deși temperaturile rămân stabile’, avertizează Michael Zemp.

Conform cercetătorului, ‘rezultatele preliminare înregistrate pentru anii mai apropiați (2011-2014, neincluși în studiu) arată că topirea ghețarilor continuă la un nivel foarte ridicat. Recordul de topire a gheții în secolul trecut (observat în 1998) a fost depășit în 2003, 2006, 2011, 2013 și, probabil, din nou în 2014’, adaugă Zemp. (I.G.)

I Like Science

More in I Like Science

OPERATION IRAQI FREEDOM -- An F-16 Fighting Falcon flies a mission in the skies near Iraq on March 22.  The F-16s are from the 35th Fighter Wing "Wild Weasels", Misawa Air Base, Japan.  (U.S. Air Force photo by Staff Sgt. Cherie A. Thurlby)

Video reportaj depre primii piloti romani de F-16

Bogdan ToaderDecember 7, 2015
animale_salbatice_13_oct_15

Personalitatea animalelor poate fi un factor cheie pentru supraviețuirea lor

florinOctober 13, 2015
incalzire_globala_ocean_13_oct_15

Apa rezultată din creșterea nivelului oceanelor ar acoperi Miami și New Orleans

florinOctober 13, 2015
Globen_Stockholm_6_oct_15

Cel mai mare model al Sistemului Solar realizat pe Pământ

florinOctober 6, 2015
premiul_nobel_fizica_6_oct_15

Takaaki Kajita și Arthur B. McDonald au câștigat Premiul Nobel pentru Fizică

florinOctober 6, 2015
amos_6_facebook_6_oct_15

Facebook va avea propriul satelit

florinOctober 6, 2015
tsunami_studiu_5_oct_15

Un mega-tsunami s-a produs acum 73.000 de ani în Oceanul Atlantic

florinOctober 5, 2015
luna_nasa_03_oct_15

Prima misiune privată pe Lună ar putea fi la doar doi ani distanță

florinOctober 3, 2015
nasa_foto_marte

NASA anunță dovezi ale existenței apei în stare lichidă pe Marte

florinOctober 1, 2015