I Like Science

NASA anunță dovezi ale existenței apei în stare lichidă pe Marte

NASA anunță dovezi ale existenței apei în stare lichidă pe Marte

Agenția aerospațială americană, NASA, a anunțat luni că are probe ce par a confirma prezența apei în stare lichidă în zilele noastre pe Marte, descoperire care revoluționează înțelegerea Planetei Roșii, transmite AFP.

Este un progres semnificativ care pare a confirma că apă sub forma unor pârâuri sărate curge în prezent pe suprafața planetei Marte”, a declarat John Grunsfeld, administrator asociat al Direcției de Misiuni Științifice a NASA, în cadrul unei conferințe de presă organizate după publicarea acestei descoperiri în revista britanică Nature Geoscience.

Această ultimă descoperire, realizată datorită imaginilor furnizate de observațiile unui aparat orbital al NASA cu ajutorul unui spectrometru, “susține ferm ipoteza” prezenței apei în stare lichidă în zilele noastre pe Marte, arată cercetătorii francezi și americani.

“Marte nu este planeta aridă și uscată care credeam că este”, a spus și Jim Green, director în cadrul NASA.

Într-un trecut îndepărtat, Marte se asemăna cu Pământul, având lacuri și râuri care au săpat văi, precum și un ocean vast, a adăugat el. “Astăzi revoluționăm înțelegerea noastră asupra acestei planete”, a apreciat omul de știință. “Aparatele noastre orbitale (din jurul lui Marte) descoperă multă umiditate în atmosferă” și au stabilit că solul marțian este mult mai umed decât se anticipase, precizează el.

Oamenii de știință au emis de multă vreme ipoteza că urmele sezoniere de curgere pe terenuri în pantă pot fi formate de ape sărate, soluții saturate în sare care nu se pot forma în absența apei. Liniile observate prima oară acum circa patru ani, care pot avea câteva sute de metri lungime și cinci metri lățime, apar numai în timpul sezoanelor calde, se lungesc și apoi dispar când temperaturile scad. Cercetătorii nu au putut susține până acum ipoteza că aceste urme sezoniere ar rezulta din curgerea apei sub formă de saramură.

“Explorarea noastră pe Marte a fost mereu călăuzită de depistarea apei, în căutarea vieții în Univers, și de acum avem indiciile științifice convingătoare care validează ceea ce bănuiam”, a adăugat John Grunsfeld, fost astronaut, citat de AFP. (D.O.)


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ilikemag/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
I Like Science

More in I Like Science

OPERATION IRAQI FREEDOM -- An F-16 Fighting Falcon flies a mission in the skies near Iraq on March 22.  The F-16s are from the 35th Fighter Wing "Wild Weasels", Misawa Air Base, Japan.  (U.S. Air Force photo by Staff Sgt. Cherie A. Thurlby)

Video reportaj depre primii piloti romani de F-16

Bogdan ToaderDecember 7, 2015
animale_salbatice_13_oct_15

Personalitatea animalelor poate fi un factor cheie pentru supraviețuirea lor

florinOctober 13, 2015
incalzire_globala_ocean_13_oct_15

Apa rezultată din creșterea nivelului oceanelor ar acoperi Miami și New Orleans

florinOctober 13, 2015
Globen_Stockholm_6_oct_15

Cel mai mare model al Sistemului Solar realizat pe Pământ

florinOctober 6, 2015
premiul_nobel_fizica_6_oct_15

Takaaki Kajita și Arthur B. McDonald au câștigat Premiul Nobel pentru Fizică

florinOctober 6, 2015
amos_6_facebook_6_oct_15

Facebook va avea propriul satelit

florinOctober 6, 2015
tsunami_studiu_5_oct_15

Un mega-tsunami s-a produs acum 73.000 de ani în Oceanul Atlantic

florinOctober 5, 2015
luna_nasa_03_oct_15

Prima misiune privată pe Lună ar putea fi la doar doi ani distanță

florinOctober 3, 2015
stiinta_studiu_25_sep_15

ȘTIINȚĂ: Principalele noutăți din domeniu anunțate în luna septembrie

florinSeptember 25, 2015