I Like Science

Prima misiune privată pe Lună ar putea fi la doar doi ani distanță

Prima misiune privată pe Lună ar putea fi la doar doi ani distanță

Compania californiană Moon Express, care și-a propus să organizeze misiuni pe Lună în scopuri comerciale, pentru a exploata resursele satelitului natural al Pământului, a semnat un contract pentru cinci lansări cu compania Rocket Lab, primele două lansări urmând să aibă loc în 2017, conform SPACE.com.

Aceste misiuni se vor desfășura fără echipaj uman. În cadrul contractului semnat cu Rocket Lab, trei dintre lansări sunt menționate ferm, iar celelalte două sunt deocamdată opționale. Conform programului misiunii, modulul robotizat MX-1 va fi lansat spre Lună cu ajutorul rachetei Electron, aparținând Rocket Lab. Prima astfel de misiune va avea drept obiectiv aselenizarea în siguranță a modulului robotizat și testarea diferitelor sisteme de bord. În cadrul acestor misiuni este avută în vedere și deplasarea modulului la suprafața Selenei dar și adunarea de mostre de rocă și readucerea lor pe Pământ.

“Principalul obiectiv al companiei noastre este de a demonstra că putem oferi servicii complete — nu doar aselenizarea, ci și revenirea de pe Lună”, a declarat Bob Richards, co-fondator și CEO al companiei Moon Express.

Dacă aselenizarea modulului MX-1 se va desfășura fără probleme încă de la prima misiune, “am putea să căpătăm încredere și să încercăm să aducem și niște mostre înapoi”, a adăugat el, precizând că revenirea pe Pământ cu mostre de pe Lună reprezintă un obiectiv fixat pentru cea de-a treia misiune, dar poate fi încercat și mai devreme în funcție de modul în care decurg celelalte două misiuni.

Cele două lansări opționale care fac parte din contract constituie o plasă de siguranță pentru Moon Express în cazul în care, din diferite motive, nu vor putea fi atinse obiectivele încă din primele trei misiuni.

Semnarea acestui contract impune compania Moon Express drept marea favorită la câștigarea premiului “Google Lunar X Prize”, un premiu în valoare de 20 de milioane de dolari ce va fi oferit pentru aselenizarea unui modul robotic construit din fonduri private până la sfârșitul anului 2017. În afara aselenizării modulul trebuie să se și deplaseze minim 500 de metri la suprafața Selenei și să transmită fotografii și înregistrări video HD înapoi pe Pământ. Echipa de pe locul doi va primi 5 milioane de dolari, iar alte 5 milioane de dolari vor fi oferite drept premiu pentru atingerea altor obiective specifice.

În prezent în competiția pentru Google Lunar X Prize mai sunt implicate 16 echipe.

Racheta Electron, cu diametrul de 1,2 metri și lungimea de 16 metri, este concepută să transporte o încărcătură de maxim 150 de kilograme pe o orbită heliosincronă, la aproximativ 500 de kilometri deasupra Pământului. Deocamdată însă această rachetă în două trepte nu este operațională. Primele lansări în scopuri comerciale ale acestei rachete vor avea loc în cursul anului viitor.

Compania “Rocket Lab este încântată de începerea colaborării cu Moon Express pentru lansarea modulului său spațial și pentru a oferi sprijin pentru această misiune ambițioasă”, conform lui Peter Beck, CEO al Rocket Lab.

Din punct de vedere al prețului de 4,9 milioane de dolari, o lansare cu racheta Electron este chiar ieftină prin comparație, spre exemplu, cu o lansare cu o rachetă Falcon 9, aparținând companiei Space X, care costă în jur de 60 de milioane de dolari. (O.L.)


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ilikemag/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
I Like Science

More in I Like Science

OPERATION IRAQI FREEDOM -- An F-16 Fighting Falcon flies a mission in the skies near Iraq on March 22.  The F-16s are from the 35th Fighter Wing "Wild Weasels", Misawa Air Base, Japan.  (U.S. Air Force photo by Staff Sgt. Cherie A. Thurlby)

Video reportaj depre primii piloti romani de F-16

Bogdan ToaderDecember 7, 2015
animale_salbatice_13_oct_15

Personalitatea animalelor poate fi un factor cheie pentru supraviețuirea lor

florinOctober 13, 2015
incalzire_globala_ocean_13_oct_15

Apa rezultată din creșterea nivelului oceanelor ar acoperi Miami și New Orleans

florinOctober 13, 2015
Globen_Stockholm_6_oct_15

Cel mai mare model al Sistemului Solar realizat pe Pământ

florinOctober 6, 2015
premiul_nobel_fizica_6_oct_15

Takaaki Kajita și Arthur B. McDonald au câștigat Premiul Nobel pentru Fizică

florinOctober 6, 2015
amos_6_facebook_6_oct_15

Facebook va avea propriul satelit

florinOctober 6, 2015
tsunami_studiu_5_oct_15

Un mega-tsunami s-a produs acum 73.000 de ani în Oceanul Atlantic

florinOctober 5, 2015
nasa_foto_marte

NASA anunță dovezi ale existenței apei în stare lichidă pe Marte

florinOctober 1, 2015
stiinta_studiu_25_sep_15

ȘTIINȚĂ: Principalele noutăți din domeniu anunțate în luna septembrie

florinSeptember 25, 2015